Noord-Amerika

Snorkelen met prehistorische zeekoeien

Levende prehistorische dieren over hun buik aaien? Het lijkt onmogelijk, maar het tegendeel is waar! Op anderhalf uur rijden van Orlando leven zeekoeien, een diersoort die al meer dan 50 miljoen jaar bestaat! Maakt de kaptein de juiste keus door naar het zuiden te varen? Zullen de zeekoeien zich laten zien?

Lees verder
Europa

Istanbul: East meets West

Deze hippe club met zwembad ligt op een eilandje in de Bosporus. Het biedt een fascinerend uitzicht op de brug die Europa en Azië verbindt. Gaat u mee met onze excellente reisleider Donald Dinkelaar? Hij voert u langs de mooiste plekken van Istanbul! Naast de bekende hoogtepunten mag een boottocht over de Bosporus natuurlijk niet ontbreken.

Lees verder

Noord-Amerika

Snorkelen met prehistorische zeekoeien

31 Jul
Op anderhalf uur rijden van Orlando (Florida, USA) ligt Kings Bay. Dit is de overwinteringsplek van meer dan 400 zeekoeien. Het is de enige plaats in de Verenigde Staten om legaal in contact te komen met deze bijzondere dieren in hun natuurlijke omgeving. Deze plantetende zoogdieren, ook wel Lamantijnen genoemd, bestaan al meer dan 50 miljoen jaar en leven in het water.

Om zeven uur ’s morgens bekijken we bij American Pro Diving Centre in Crystal River eerst een verplichte voorlichtingsfilm van de overheid over de zeekoe, met de boodschap wat we vooral niet moeten doen bij het benaderen van deze dieren. Na het aankoppelen van de boot aan de Jeep kunnen we naar Kings Bay. Daar wordt de boot te water gelaten en gaan we aan boord. Voor vertrek vindt een korte briefing plaats over wat te verwachten valt en worden de eerst videobeelden van de snorkelaars voor het nageslacht vastgelegd.

De kaptein gokt dat hij in het zuidelijke deel van Kings Bay moet zoeken, want hij heeft in het noorden al een tijdje geen zeekoe meer gezien. Zijn gok pakt goed uit. Al gauw zwemmen acht zeekoeien voorbij. Dankzij onze strategische opstelling achterop de boot zijn we als eerste te water. Meteen gaan we achter de gids aan en ja hoor, nog geen vijf minuten later zwemmen acht volwassen zeekoeien in volle snelheid op ons af. De adrenaline neemt aardige proporties aan wanneer er zoveel vlees op je af komt zwemmen. Rustig blijven dobberen is het motto, terwijl deze kolossen op volle snelheid onder je door zwemmen.

De ontmoeting tussen een moeder en haar kalf is prachtig om te zien. Mamma staat toe dat we met het jonge dier spelen en hij of zij geniet er zelf ook zichtbaar van. Het draait zich op de rug en laat ons zijn buikje aaien, een geweldige ervaring.

We hebben lang in het water gelegen en krijgen het toch wel wat koud, mede door het druilerige weer vandaag. Dus allemaal de boot weer in en op weg naar de duikschool om ons om te kleden en de gemaakte video op te halen. Een stevig, verlaat ontbijt bij AJ’s Café Homestyle Cooking in Crystal River is een verwarmende afsluiting van deze bijzondere ochtend.Lees meer reisavonturen van John & Elza op hun eigen blog-pagina.
Lees verder